Hans-Otto Pyks samling

Hans-Otto Pyks samlig är en deposition från Mölle byförening. I huvudsak handlar materialet om Mölle och angränsande delar av Kullahalvön i Skåne. Samlingen innehåller manuskript, anteckningar, ritningar, kartor och fotografier.

Hans-Otto Pyk (1922-2019) var en hembygds- och släktforskare i Kullabygden. Han föddes 1922 i moderns hemstad Hudiksvall men han växte upp i Mölle. Pappa Otto var Möllebo sedan minst 11 generationer. Intresset för hembygden väcktes på allvar 1952 när Hans-Otto fick ett exemplar av Kullens Hembygdsförenings årsskrift Kullabygd av sin mor. Femton år senare började han publicera sina egna forskningar i samma skrift och sedan dess har det blivit många artiklar.

Det har varit mycket sjöfolk i släkten Pyk. Pappa Otto hade seglat som skeppare hela sitt liv och legat ute under andra världskriget. Hans-Otto fick arbete på Kockums som ritare och senare teknisk utbildning i Hässleholm. Utbildningen ledde till anställning vid Skanska. Senare beslöt Skanska att starta en geoteknisk avdelning som skulle göra markundersökningar och Hans-Otto fick vara med om att bygga upp avdelningen.

Hans-Otto var också idrottare inom friidrotten. Tiokamp lockade också och han fick sju DM-titlar som aktiv och karriären avslutades som ledare. Under kriget deltog han i Riksmarschen, Rikscyklingen, Riksorienteringen, Folklandskampen mot Finland, Skidåkning i Fädrens spår. Han tog simborgarmärken och friidrottsmärken. Han engagerade sig också för modellflyg i klubbtävlingar.

Forskningen har gett påtagliga resultat på Kullahalvön. Skansarna har restaurerats. Inskriptionen på Mågehallen har förtydligats och uttytts. Kåserna i Tångnean har skyddats. Petter P. Lundhs glasplåtar kopierats och arkiverats. En minnessten har satts upp över förlista sjöman från Kullabygden. Kullen har fått en turistkarta med de äldre platsernas benämningar. Hans-Otto har lett guidade grottvandringar, hållit mängder av föredrag samt fotograferat och samlat fotografier. Sist men inte minst producerat många artiklar i Kullabygd, i Helsingborgs Dagblad, i jubileumsboken Mölle 500 år och i Möllekuriren. Han var släktforskare och en av upphovspersonerna bakom den första delen i bokverket om Kullasläkten. Höganäs kommun har uppmärksammat Hans-Otto Pyk med ett kulturpris. Byföreningen har gett honom Möllediplomet och Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen har gett ekonomiskt stöd till forskningen.

Pykveckan i Mölle 2012. Hans-Otto tittar på bilder som besökarna har med sig för att identifieras.
Sidansvarig: gabi.louisedotterfolklivsarkivet.luse | 2023-05-08