2020-05-19

Öresundsbron fyller 20 år! Vad har hänt under dessa år? Och vart är vi på väg? "Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid" är utgiven av Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet. Redaktörer är Markus Idvall, Anna Palmehag och Johan Wessman. Som underlag till boken används bland annat material från frågelistan Öresundsbrons betydelse som skickades ut 2018 och efterfrågade erfarenheter av Öresundsbron. Den inbringade 150 svar från den digitala enkäten och var ett samarbete mellan Folklivsarkivet i Lund, Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet, Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek och Øresundsinstituttet.

2019-04-25

2020-06-01

2018-09-18

Håkan Jönsson har tillsammans med Richard Tellström kommit ut med en ny bok. Boken är det första översiktsverket över svensk restauranghistoria och har fått fint mottagande i pressen.

2018-04-11

”Okänd, ökänd, misskänd – förintelsen 1941-2018”, ”Turist bakom järnridån – en resa in i det okända” och ”Jack the Ripper – världens mest okända kändis?”. Det är några av de populärvetenskapliga föreläsningar på temat ”Okänt” som ges under fredagens och lördagens Humanist- och teologdagar vid Lunds universitet.