2021

• I februari påbörjades registreringen av spelmannen och pedagogen Bengt Ericssons (1941–2020) notsamling, bland annat innehållande orignaltabulatur av traditionell skånsk spemlamansmusik. Registreringen utförs med hjälp av praktikanter från universitetskursen "Fysiska och digitala arkiv" (ABMA15). Digitalisering av samlingen är påbörjad sedan tidigare och delvis utlagd som nedladdningsbar resurs.
  • Upptecknaren 2020 har kommit ut. Innehåller bland annat en ny artikel med koppling till Skånes musiksamlingars projekt om spelmansfamiljen Berndtsson. Denna gång ligger fokus på riksspelmannen Edvin LIndberg (1898–1966).

2020

• 14 november arrangerades Arkivens dag på Arkivcentrum Syd. Årets tema var "Svart på vitt" och evenemanget var digitalt. De medverkande institutionerna presenterade sina bidrag som nygjorda kortfilmer på Arkivcentrum Syds hemsida/YouTube. Folklivsarkivet medverkade med etnologisk film från 1930-talet ackompanjerad av musik ur Skånes musiksamlingar.
  • I augusti mottog musiksamlingarna ett tillägg till en tidigare donation av material efter dansforskaren Börje Wallin (1927-1992). Det nya materialet innehåller bland annat sånglekar.
  • Musikarkivarien samarbetar med bokförlaget Veritas Scaniae och författaren Georg Welin inför utgivningen av en bok om Lunds domkyrka.
  • I mars mottog musiksamlingarna en donation av noter och övriga musikalier efter den skånske spelmannen och pedagogen Bengt Ericsson (1941–2020).
  • I januari mottog musiksamlingarna en donation efter den internationellt erkände kompositören Karl-Erik Welin, född i Genarp (1934–1992). Samlingen innehåller noter, libretton, fotografier, levnadsminnen mm .
Bengt Ericssons samling.
Bengts Ericssons samling under arkivering och registrering. Februari 2021.
Dansande män på byastämma.
Dansande män på byastämma. Okänd ort. 1930-tal. Ur Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingars film från digitala Arkivens dag 2020.
Noter ur Karl-Erik Welins samling. Skånes musiksamlingar.