Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

2019

• Börje Wallins forskningsmaterial (rullband och kassetter) är nu digitaliserat. Registreringen har påbörjats fr o m augusti och materialet kommer allteftersom att bli sökbart i musiksamlingarnas register
  • Musiksamlingarna samarbetar med familjen Berndtsson och bokförlaget Veritas Scaniae för att under året ge ut en diktbok av bygdemålsförfattaren Ethel Johannesdotter-Eliasson, Billinge (f 1926). En spin-off av musiksamlingarnas projekt om spelmansfamiljen Berndtsson.
  • 22 maj besöktes musiksamlingarna av folkmusiklinjen i Skurup. Musikarkivaren förvisade och föreläste om arkivets verksamhet, med betoning på musiken.
  • 20 maj intervjuades musikprofilen Mats Nilsson, Ängelholm. Ett fältarbete för musiksamlingarna om Ängelholm som musikstad under 1970-2000-talet.
  • 10 maj hade arkivet åter besök av Södra Sandby industriförening. Ca 30 personer. Musikarkivarien förvisade och föreläste om Folklivsarkivets historia, verksamhet och olika arkivserier.
  • Under mars-april ordnas dansforskare Börje Wallins (1927-1992) omfattande personliga forskningsmaterial i form av kassetter och rullband, för att skickas iväg till extern digitalisering.
  • Under februari och mars digitaliserar musiksamlingarna äldre handskrivna notböcker, bland annat efter spelmannen Johannes Nord, Hyllinge (1832-1921).

2018

• Lördagen den 24 november hedrades spelmannen Bror Dahlgren (1902-2001) med en minifestival i Bjärsjölagård. Musikarkivarien föreläste och fiolspelmännen Sven Midgren och Reine Steen spelade låtar efter Dahlgren. Det var fullsatt i byalgets lokal på Beritslund. Artikel i Skånska dagbladet.
  • Lördagen den 10 november anordnades Arkivens dag på Arkivcentrum Syd. Detta år var temat "Fest och glädje". Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var med och arrangerande. Det blev publikrekord med omkring 650 besökande. Dragplåster var bland annat radiokändisen Kalle Lind som talade om den svenska musik- och proggrörelsen.
  • Lördagen den 13 oktober hölls Skånska bokmässan på Arkivcentrum Syd. Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar deltog med bokbord.
  • Under september månad hålls sång/kör-workshops i svenskbygderna i USA. Tillrest sångpedagog blir den skånska vissångerskan Lise Enochsson. Som pedagogiskt material används den aktuella faksimilutgåvan av Skånska körens visbok som i ett flertal exemplar nu distribuerats genom Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingars försorg.
  • 17 juni dokumenterade musiksamlingarna musikgudstjänsten i Röstånga kyrka. Temat var hemvändardag. Spelade gjorde folkmusikgruppen Kabusatoner framförande både nygjord och traditionell folklig musik.
  • 8 juni tog sig musikarkivarien till Rydsgård för att hämta en donation av magnefonband efter spelmansfamiljen Berndtsson. Givare var Adriana Hansson, dotterdotterdotter till riksspelmannen Per Joel Berndtsson (1853-1942). Banden ska digitaliseras. Se projekt.
  • 4 maj var det minikonferens om fotboll, anordnad på Institutionen för kulturvetenskaper i Lund. Musikarkivarien var inbjuden och talade om utvecklingen inom damfotboll, med betoning på supporterkultur och musik.
  • 24 april besöktes musiksamlingarna av folkmusikutbildningen på Österlens folkhögskola. Musikarkivarien visade runt samt presenterade samlingarna i föredragsform.
  • I april inledde musiksamlingarna ett migrerings-/digitaliseringssprojekt av "Malmöhus läns landstings källarbandssamling". En betydande samling kassetter med lokal skånsk pop- och rockmusik från 1980- och 1990-talen vilken tidigare donerats till Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar.
  • Under våren digitaliserar musiksamlingarna sina smalfilmer. Materialet innehåller bland annat dokumentationer utförda av folkdansforskaren Börje Wallin.
  • 28 februari hade arkivet besök av Södra Sandby industriförening. I studiebesöket ingick att musikarkivarien förvisade musiksamlingarna med någon betoning på musik kopplad till skånsk industrihistoria.
  • Februari-mars har Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar praktikanter från Arkivvetenskap; Fysiska och digitala arkiv. Inledningsvis har de bland annat hjälpt till med att indexera och registrera ett flertal musiktryck fån 1910-1920-talet.
  • I början av mars publicerade musikarkivarien en andra artikel om familjen Berndtsson; "Spelmansfamiljen Berntsson - Vad hände sen? - I Upptecknaren nr 12. Länk till projektbeskrivning.

Detalj ur notbok som tillhört Johannes Nord, Hyllinge (1832-1921). Signatur.

Arkivens dag 10 november 2018. Del av bild- och musikinstallation.

Skånska körens visbok. Inkl. 2 CD-skivor.