Aktuellt

2022

 • I början av december blev arbetet klart med att förteckna dansforskaren Börje Wallins privata forskningsmaterial på analoga ljudband. Banden är registrerade i musiksamlingarna, sammanhållna mellan acc nr B852-B1288.

 

 • 12 november var det Arkivens dag på Arkivcentrum Syd under temat "Myter och mysterier". Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var med och arrangerade. Se Arkivcentrum Syds YouTube-kanal för de aptitretare som släpptes inför evenemanget: https://www.youtube.com/channel/UCbKxOV_XG1T7QTshhU5vQDQ

 

 •  I november förtecknades noterna och kompositionerna efter Karl-Erik Welin (1934-1992).

 

 • Lars "Ferne" Fernebrings samling som inkom i oktober 2021 är nu förtecknad och sökbar som metadata i musiksamlingarnas databas. Se även musiksamlingarnas arkivförteckning som listar en del av Fernes material som är registrerat under acc nr 384-409. Här finns dessutom en tidigare webb-katalog (acc nr 393) sammanställd av Ferne och som listar hans artiklar, radioprogram, projekt och LP-skivor till och med 1998. Länka även vidare till Fernes sida i ord och bild: "Lars Fernebrings samling 1968-2020 - Här är mitt liv".

 

 • I juni intervjuades Lars "Ferne" Fernebring". Intervjun är en del av den pågående insamlingen av skånskt relaterat material med koppling till proggen/svenska musikrörelsen. 

 

 • I maj skrev Thomas Wiehe donationsavtal med Folklivsalivet med Skånes musiksamlingar. Samlingen är under inkommande och föreckningsarbete pågår.

 

 • I april intervjuades Thomas Wiehe. Intervjun är en del av den pågående insamlingen av skånskt relaterat material med koppling till proggen/svenska musikrörelsen.

 

2021

 • 13 november var det Arkivens dag på Arkivcentrum Syd. Årets tema var "Röster i arkiven". Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var med och arrangerade och medverkade på utställningar, bokbord, bild- och musikspel m.m.

 

 • I oktober donerade musikern Lars "Ferne" Fernebring sin samling av material kopplade till hans karriär, produktion och skapande. Materialet består av demoinspelningar, filmer, fonogram, musiktexter, radioprogram med mera.

 

 • 16 juni dokumenterade Skånes musiksamlingar ånyo producenten, sångaren och kompositören Mattias Bengtsson. Tillsammans med Jörgen Åkesson (trumpet), Anna Maria Dencker (fiol) och Frank Zintl (piano) uppträdde han i Ysby kyrka i södra Halland med "Kabusatoner". Konserten kallades "Sånger och stämningar från fyra sekler" och ingick i Svenska kyrkans återkommande evenemang "Musik i sommarkväll". Den lilla kyrkan fick ta emot max 30 personer i publiken, vilka även kom.

 

 • I februari påbörjades registreringen av spelmannen och pedagogen Bengt Ericssons (1941–2020) notsamling, bland annat innehållande orignaltabulatur av traditionell skånsk spemlamansmusik. Registreringen utförs med hjälp av praktikanter från universitetskursen "Fysiska och digitala arkiv" (ABMA15). Digitalisering av samlingen är påbörjad sedan tidigare och delvis utlagd som nedladdningsbar resurs.

 

 • Upptecknaren 2020 har kommit ut. Innehåller bland annat en ny artikel med koppling till Skånes musiksamlingars projekt om spelmansfamiljen Berndtsson. Denna gång ligger fokus på riksspelmannen Edvin LIndberg (1898–1966).
 •  
Arkivens dag 2022 - film
Fyra kortfilmer med berättaren och spelmannen Ivar Andersson (1899-1987). Del av utställningen. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd november 2022.
Noter ur Karl-Erik Welins samling. Skånes musiksamlingar.
Noter ur Karl-Erik Welins samling. Skånes musiksamlingar.
Lars "Ferne" Fernebrings monter. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd. November 2021
Lars "Ferne" Fernebrings monter. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd november 2021
Sidansvarig: Patrik.Sandgrenfolklivsarkivet.luse | 2022-12-19