Aktuellt

2023

 

 • I maj mottog Skånes musiksamlingar en dontion från skådespelaren och regissören Bo Håkansson, Lund. Materialet innehåller bland annat dokument som rör Lilla Teatern under 1970-talet.

 

 • Assar Bengtssons inspelningar är nu registrerade (se nedan). Inspelningarna kommer framöver att göras tillgängliga som ljudfiler i databasen.

 

 • I mars påbörjades registeringen av spelmannen Assar Bengtssons (1909-2004) inspelningar av sig själv, där han tar sig an verket Svenska låtar, Skånedelen. Inspelningarna som gjordes på rullband redan 1976 och är även digitiserade.

 

 • Registreringen av Christer Lundhs radioproduktioner "Runtenom i Skåne"  blev klar i mars. Programmen som producerades 1990-1995 (ej komplett serie) handlar om skånsk folkmusik och bygger bland annat på fältinspelningar som är arkiverade  i Skånes musiksamlingar. Acc nr B1289-B1346.

 

2022

 • I början av december blev arbetet klart med att förteckna dansforskaren Börje Wallins privata forskningsmaterial på analoga ljudband. Banden är registrerade i musiksamlingarna, sammanhållna mellan acc nr B852-B1288.

 

 • 12 november var det Arkivens dag på Arkivcentrum Syd under temat "Myter och mysterier". Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var med och arrangerade. Se Arkivcentrum Syds YouTube-kanal för de aptitretare som släpptes inför evenemanget: https://www.youtube.com/channel/UCbKxOV_XG1T7QTshhU5vQDQ

 

 •  I november förtecknades noterna och kompositionerna efter Karl-Erik Welin (1934-1992).

 

 • Lars "Ferne" Fernebrings samling som inkom i oktober 2021 är nu förtecknad och sökbar som metadata i musiksamlingarnas databas. Se även musiksamlingarnas arkivförteckning som listar en del av Fernes material som är registrerat under acc nr 384-409. Här finns dessutom en tidigare webb-katalog (acc nr 393) sammanställd av Ferne och som listar hans artiklar, radioprogram, projekt och LP-skivor till och med 1998. Länka även vidare till Fernes sida i ord och bild: "Lars Fernebrings samling 1968-2020 - Här är mitt liv".

 

 • I juni intervjuades Lars "Ferne" Fernebring". Intervjun är en del av den pågående insamlingen av skånskt relaterat material med koppling till proggen/svenska musikrörelsen. 

 

 • I maj skrev Thomas Wiehe donationsavtal med Folklivsalivet med Skånes musiksamlingar. Samlingen är under inkommande och föreckningsarbete pågår (även under 2023).

 

 • I april intervjuades Thomas Wiehe. Intervjun är en del av den pågående insamlingen av skånskt relaterat material med koppling till proggen/svenska musikrörelsen.
Rullband
Delar av Assar Bengtsson inspelningar ur Svenska låtar.
Arkivens dag 2022 - film
Fyra kortfilmer med berättaren och spelmannen Ivar Andersson (1899-1987). Del av utställningen. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd november 2022.
Noter ur Karl-Erik Welins samling. Skånes musiksamlingar.
Noter ur Karl-Erik Welins samling. Skånes musiksamlingar.
Lars "Ferne" Fernebrings monter. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd. November 2021
Lars "Ferne" Fernebrings monter. Arkivens dag, Arkivcentrum Syd november 2021
Sidansvarig: Patrik.Sandgrenfolklivsarkivet.luse | 2023-05-29