Ny bok: Folkmedicin mellan gammalt och nytt av Stefan Persson

Publicerad den 10 februari 2021
Omslag till boken Folkmedicin mellan gammal och nytt

Bokserien Skrifter från Folklivsarkivet återväcks med titeln Folkmedicin mellan gammalt och nytt av Stefan Persson. Folkmedicin mellan gammalt och nytt är en bok om den folkliga kunskapen om sjukdomars uppkomst och bot. Den bygger på material ur de samlingar som finns vid Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar vid Lunds universitet. Sedan 1913 har arkivet samlat in och arkiverat berättelser. 

I 1800-talets Sverige skedde en succesiv övergång från folklig läkekonst utövad i hemmen till professionell sjukvård på sjukstugor och lasarett. Gamla huskurer levde kvar sida vid sida med den moderna läkenkonsten. I boken möter vi botare, deras kurer och mötet mellan folkliga föreställningar och den framväxande skolmedicinen. 

Folkmedicin mellan gammalt och nytt är en bok om den folkliga kunskapen om sjukdomars uppkomst och bot. Den bygger på material ur de samlingar som finns vid Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar vid Lunds universitet. Sedan 1913 har arkivet samlat in och arkiverat berättelser. 

Boken kan köpas för 200 kr på plats i Arkivcentrum Syd eller beställas genom att skicka e-post till expedition@folklivsarkivet.lu.se