2020-10-07

Folklivsarkivets nya uppdrag bekräftar arkivet som en infrastruktur för forskning och utbildning och ålägger arkivet att initiera och bedriva egen forskning. Uppdraget antogs den 30 september av fakultetsstyrelsen för Humanistiska och teologiska fakulteterna.

2020-09-23

"Håkan Jönsson tar med läsaren på en historisk resa och visar hur vispar, måttsatser, sockerkakor, lufttorkade skinkor och mycket annat har bidragit till att skapa en måltidskultur med svenska särdrag. I boken behandlas också generella frågor kring måltidskulturer – dess uppkomst, utveckling och förändring. Hur skapas föreställningar om gott och äckligt, fint och fult, vi och dem, manligt och kvinnligt mitt i vardagens hackande, vispande, stekande och kokande?"

2020-09-23

I Vetenskapens värld diskuteras framtidens mat och Håkan Jönsson, etnolog, medverkar och diskuterar bland annat hur vi kan förändra vår matkultur. Vad krävs det egentligen för att vi ska vilja äta insekter och annan framtidsmat som vi idag upplever som äcklig?

2020-06-01

2020-05-19

Öresundsbron fyller 20 år! Vad har hänt under dessa år? Och vart är vi på väg? "Checkpoint 2020 – människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid" är utgiven av Centrum för Öresundsstudier och Øresundsinstituttet. Redaktörer är Markus Idvall, Anna Palmehag och Johan Wessman. Som underlag till boken används bland annat material från frågelistan Öresundsbrons betydelse som skickades ut 2018 och efterfrågade erfarenheter av Öresundsbron. Den inbringade 150 svar från den digitala enkäten och var ett samarbete mellan Folklivsarkivet i Lund, Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet, Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek och Øresundsinstituttet.

2019-04-25