Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar

Humanistiska och teologiska fakulteterna | Lunds universitet

2017

• 11 november hölls Arkivens dag på Arkivcentrum Syd under temat "Synd och skam". Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var med och arrangerade och bidrog med utställningsmaterial. Musikarkivarien var konferencier under föredragen. Utställningen står t o m mars 2018.
  • 8 september gjorde musiksamlingarna en intervju med Gunnar Hurtig, släkting till spelmansfamiljen Berndtsson.
  • 28 augusti intervjuades åter igen musikarkivarien om fotbollsramsor och läktarsånger. Denna gång i "Din Gata" (P3). Länk till programmet.
  • 7 augusti intervjuades musikarkivarien i P4 Radio Malmöhus. Om fotbollsramsor och läktarsånger. Länk till programmet (klipp).
  • 20 juni gjorde musiksamlingarna en intervju med Pia Berntsson, sonsondotter till riksspelmannen Per Joel Berndtsson (1843-1952).
  • 24 maj hade musiksamlingarna besök av folkmusiklinjen på Skurups folkhögskola. Musikarkivarien föreläste och förevisade.
  • 11 maj hade musikarkivarien föredrag på Stadsarkivet i Malmö, för Malmö släktforskarförening. För en fullsatt hörsal presenterades "Baltiska utställningen ur ett musik- och underhållningsperspektiv".
  • 9 mars gjorde musiksamlingarna en intervju med Ann-Christine Aspdahl, sondotterdotter till riksspelmannen Per Joel Berndtsson (1843-1952).
  • 16 februari gjorde musiksamlingarna en intervju med Adriana Hansson, dotterdotterdotter till riksspelmannen Per Joel Berndtsson (1843-1952).
  • 14 februari gjorde musiksamlingarna en intervju med Ethel Eliasson (f 1926), dotterdotter till riksspelmannen Per Joel Berndtsson (1843-1952).
  • 9 februari gjorde musiksamlingarna en intervju med författaren och hembygdsforskaren Georg Welin (f 1932), bror till kompositören Karl-Erik Welin (1934-1992).
  • 18 januari var det premiär för vårterminens onsdagscaféer på Arkivcentrum Syd. Musikarkivarien hade föredraget "Tjugondag Knut kastas granen ut!".
  • Under januari och februari förtecknas och arkiveras material efter riksspelmannen Nils Henning Olsson (1902-1988); även med koppling till riksspelmännen Per Joel Berndtsson (1853-1942) och Edvin Lindberg (1898-1966).
  • Arkivet arbetar för närvarande med att redigera/komprimera musiksamlingarnas digitala musikfiler - för att kunna publiceras i databasen - ett arbete möjliggjort genom ett samarbete med Gnistbildning AB.
  • Den nya musikdatabasen är till stora delar klar, och kommer förhoppningsvis att kunna publiceras någon gång under våren 2017.

2016

• 6 december gjorde musiksamlingarna en intervju med kyrkoherde emeritus Rune Svenson, släkting till "Berndtarna".
  • Under november och december slutförtecknas dansforskaren Börje Wallins omfattande arbetsmaterial (pappersdokumenten). Behjälplig med detta är en tillfälligt anställd student från mastersprogrammet MACA.
  • 12 november anordnades årliga Arkivens dag på Arkivcentrum Syd, under temat "Välkommen hem!" Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar var en av arrangörerna och bidrog bland annat med utställningsmaterial. Utställningen står till och med mars 2017.
  • Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar är oktober månads värd för "månadens dokument" på Arkivcentrum Syd. Dokumentet beskådas i en monter i receptionen. Denna gång ställer vi ut ett skillingtryck i kategorin "blindvisor".
  • I september månad publicerade Arkivcentrum Syd en film på sin hemsida som innehåller klipp från Arkivens dag 2015 (filmlänk). Filmen är producerad för UV-gruppen på Arkivcentrum Syd av Folklivsarkivets musikarkivarie i samarbete med e-arkivarien på Stadsarkivet.
  • 29 juni dokumenterade Skånes musiksamlingar konserten "Toner i Söderåsens skugga" i Ekeby kyrka. Upplevelsen bjöd på såväl nyskriven musik av Mattias Bengtsson som covers på Lindgren/Riedel och Py Bäckman bredvid gamla melodier efter spelmannen Per Joel Berndtsson, Skäralid.
  • 29 maj dokumenterade Skånes musiksamlingar delar av Folkmusikens Dag på Kulturen i Lund.
  • Under våren har Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar producerat en faksimilutgåva av Skånska Körens Visbok (Christer Lundh 2007). Boken som innehåller visor som finns i musiksamlingarna inkluderar noter och 2 CD-skivor. Den är till försäljning i receptionen på Arkivcentrum Syd.
  • V 16 startar utställningen "Det var då..." som är ett samarbete mellan de olika arkivverksamheterna på ACS. Temat är vad som hände för 50, 100, 150 år sedan o s v. Musiksamlingarna bidrar med material.
  • 18 april besöktes Folklivsarkivet av en släktforskarkurs från Hörby. Musikarkivarien förevisade musiksamlingarna och deltagarna fick bland annat höra gamla visor med koppling till Hörbyområdet,
  • 30 mars publicerade Sydsvenskan en artikel om fotbollssånger och dylika ramsor. Musikarkivarien var intervjuad. Webb-TV.
  • 8 mars hade Folklivsarkivet studiebesök av en grupp hörselskadade från Anpassa AB. Musikarkivarien var ansvarig för visningen.
  • 2 mars var Arkivcentrum Syd och Folklivsarkivet värd för "världspremiären" på Bengt Grewins nya film "Ett alldeles ovanligt vanligt liv". Filmen handlar om Grewins mormor Betty som blev 104 år, jämte torvindustrin vid Vakö myr i nordöstra Skåne. Delar av filmmusiken (Wille Gunskär) är hämtade ur Skånes musiksamlingar. Efter filmvisningen svarade Grewin på frågor inför en fullsatt hörsal.
  • Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar har påbörjat arbetet med att ersätta den nuvarande databasen med en ny. Release sker tidigast våren 2017.
  • 13 januari hade musikarkivarien föredrag om Tjugondag Knut för Odd Fellow Orden i Lund.
  • Samarbetet med Birgit Nilsson museet fortsätter under 2016. Musiksamlingarna kommer under våren att migrera resten av La Nilssons privata samling av ljudband.

Skånska Körens Visbok. Inkl. 2 CD-skivor.

Bild- och musikspel: "Syndiga bilder och skamliga visor". Arkivens dag 2017. Tema: "Synd och skam". Material från Landsarkivet, Skånes musiksamlingar och UB.