"Svenska Akademien hade inget val"

Publicerad den 4 maj 2018

Beskedet om att Nobelpriset skjuts upp är historiskt. ”Men på sikt tror jag inte att det gör så mycket”, säger professor Thomas Kaiserfeld.

Under fredagen meddelade Svenska Akademien att det litteraturpris som brukar kallas världens finaste, Nobelpriset, inte kommer att delas ut år.

– Det är överraskande. Jag tror att de hade klarat av att dela ut priset med den kompetens de har kvar men förmodligen har Nobelstiftelsen tryckt på för att Akademien ska ta sig samman och vila ett år, säger Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria.

Historisk händelse

Att priset inte delas ut är en historisk händelse och en nyhet som det rapporterats om i flera av de stora medierna över hela världen. Men krisen inom Akademien och beskedet om det uppskjutna priset har ändå inte skadat Nobelprisets varumärke på lång sikt, tror Thomas Kaiserfeld.

– Det är klart att det är en prestigeförlust idag. Men jag tror inte att det får större konsekvenser än att det helt enkelt blir två pris nästa år. Så brukar det vara med sådana här nyhetshändelser att de sjunker in och sjunker undan.

Vad tycker du om beskedet och det som nu händer inom Akademin?

– De hade inget val utan var tvungna att göra något. Sedan kan man bara beklaga att det tog så lång tid. Redan när de första tre ledamöterna lämnade så borde Akademien agerat – då hade inte krisen blivit lika stor som den är nu. Text: Jessica Bloem